Els pelegrins de Portell

Des del segle XV existeix una romeria en la que unes persones recorren, creuant barrancs i muntanyes, la distància que separa Portell de l´ ermita de Sant Pere de Castellfort .

La tradició ens parla de tretze homes que caminaren fins Roma per pregar-li al Pare Sant una benedicció per que portara salut i aigua al poble. El Papa els digué que tornaren a Portell i li ho demanaren a Sant Pere en la seua ermita.

Els pelegrins compleixen una promesa ancestral que simbolitza  la millor mostra  dels romiatges tradicionals d´alguns pobles de les muntanyes de Castelló.

Les imatges que podeu veure a la galeria de fotos representen una petita mostra de la fe d´un poble com una forma de religiositat popular lligada al seu sentiment històric.

Publicat dins de Uncategorized | Envia un comentari

LA FESTIVITAT DEL CORPUS A XATIVA

La festivitat del Corpus rememora la institució de l´Eucaristia,segons els Evangelis, la conversió de les substàncies del pa i del vi en el cos i la sang de Crist, essència del dogma de fe de la transsubstanciació.(concili IV de Laterà el 1215 )

En els seus inicis la processó, presidida per la Custòdia, era un acte de submissió a Déu per part del  poder cristià i una confessió pública de la  Fe cristiana.

Al larg del temps van introduir-se diverses manifestacions populars paganes d´antics rituals que es van cristianitzar, i prohibides en certes èpoques pels mateixos estaments eclesiàstics que consideraven irrespectuoses algunes expressions pseudo-religioses del poble pla.

En l´actualitat,en referència a la celebració de la Processó de Corpus de Xàtiva, elements populars i religiosos es barregen donant-li un aspecte molt singular.

Personatges bíblics,diverses danses, gegants i capgrossos i escenificació dels misteris,dels que cal esmentar el d´Adam i Eva, que es representen durant la cavalcada  del convit en la nit anterior al dia del Corpus .

En la galeria de fotos es mostren alguns aspectes de l´esmentada processó.

Publicat dins de Uncategorized | Envia un comentari

La Fira de Xàtiva

L´any 1250 el rei Jaume I va atorgar  a la ciutat de Xàtiva el privilegi de celebrar tots els anys una fira . Es tractava de provocar un encontre anual entre tota mena de gents dedicats a les tasques de l´agricultura.

Habitants de diversos origens s´aplegaven a la Ciutat durant els dies de fira per tal de fer   negocis, de comprar o vendre els animals que els servien d´ajut en les feines agrícoles.

Aquesta tradició es conserva des de fa més de 750 anys. Molts camperols valencians  procedents de la nostra comarca i d´altres indrets més llunyans conviuen en una perfecta harmonia a l´abric de les seues barraques. Fan tractes on” la paraula  és l´home” en la compra-venda de cavalls,rucs,rossins i tota mena d´utillatges per  aparellar els animals així com eines per a treballar la terra. Entonen els seus càntics a la fresca de les nits d´estiu . Respiren el mateix aire i oloren la mateixa flaire característica. Mengen paella i beuen bon vi. Fan rotlles i tots asseguts conten velles històries. Donen en definitiva un exemple de convivència en un   món on tan necessitat està d´ella.

Això era,  és i esperem que continue sent la Fira del Bestiar de Xàtiva, tot complint la seua funció històrica.

Publicat dins de Uncategorized | 2s comentaris

Publicat dins de Uncategorized | 2s comentaris

Volguts amics i amigues:

Ací vull escriure els meus pensaments referents a la fotografia, el meu poble, o el món en general.  Espere que les col.leccions de fotos vos hagen agradat, aniré ficant més poc a poc. Un abracet: Toni Marzal

Publicat dins de Uncategorized | Envia un comentari