Biografia

Antoni Marzal Bolinches, Xàtiva (* 1941).
Mestre d’escola de professió i vocació, retratista d’aficció, jubilat per obligació.
Em proposen un texte sobre la meua vida fotogràfica. Agafe la ploma, em pose a escriure. No em considere un lletraferit de la literatura, la meua eina per expressar-me és la cambra fosca on genere els meus pensaments i vida. Tracte d’escriure amb la llum, aquest ès el meu mitjà.
El meu camí fotogràfic s’adreça cap a l’àmbit familiar afectiu. Després me n’he endinsat en retratar la vida del personatges del meu poble, els paisatges de la meua ciutat, pels indrets de Xàtiva que he trepitjat tantes vegades.
He enllestit la tasca d’enregistrar i documentar amb tot respecte, per a un futur, la vida, llocs i paisatges on he desenvolupat la meua existència, fent-me guanyar el malnom de notari gràfic del meu poble.
Els meus temes de preferència són les activitats culturals i festives, parant esment en el Corpus de Xàtiva, la Fira d’agost, la Setmana Santa, les Falles i Festes populars dels carrers xativencs.
He participat en diverses exposicions individuals i col·lectives a Xàtiva i altres indrets del País Valencià i Catalunya, i he compartit la meua experiència amb amics i fotògrafs, fonamentalment de la Comarca de la Costera, en el marc d´activitats formatives sobre fotografia.

Entre les exposicions individuals cal remarcar:

  • Libreria La Costera, Xàtiva, anys 1986 i 1987.
  • “Personatges”, Xativa, Casa de Cultura, any 1987.
  • “Los hijos del sol”, Alzira, Casa de Cultura, any 1993
  • “D’on comença el seca”, Xátiva, Casa de Cultura, any 2002.